При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е

...
При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е
Коментари Харесай

Получаваме шест заплати при пенсиониране, но си има условия - Топ новини


При преустановяване на трудовото правно отношение, след като служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, без значение от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за период от 2 месеца, а в случай че е придобил при същия шеф или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години – на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца.

Обезщетение по тази алинея може да се изплаща единствено един път. Съветите са на специалиста по трудово право доктор Тодор Капитанов, основателят на 

Тези условия се ползват и когато при преустановяване на трудовото правно отношение служащият или служителят дава отговор на изискванията за разпределяне на пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер по член 68а от Кодекса за обществено обезпечаване.

Обезщетението се изплаща от работодателя, единствено когато към датата на преустановяване на трудовия контракт служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

Преценката за размера на компенсацията се прави от работодателя, който приключва трудовия контракт.

С акт на Министерския съвет, с групов трудов контракт или с трудовия контракт може да се планува обезщетение за по-дълъг период (чл. 228, алинея 2 КТ).

Обезщетението не предстои на данъчно облагане.

В практиката чест въпрос е дали служащ следва да получи това обезщетение, в случай че е работил на две места, надлежно от единия и от другия шеф. Тъй като това компенсацията се изплаща единствено един път, в тези случаи служащият ще има право на обезщетение при пенсиониране при преустановяване на главния трудов контракт, в случай че към датата на преустановяване дава отговор на изискването да е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

 Липсва правно съображение работодателят по спомагателния трудов контракт да изплаща компенсацията при прекратяването му.

Справка:

член 222 от Кодекса на труда
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР